Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ένα συγκλονιστικό Ντοκουμέντο. Πως οι Άγγλοι έσφαξαν τους Έλληνες της Πόλης της Σμύρνης; Και της Θεσσαλονίκης το 1821.

Αδημοσίευτο Ντοκουμέντο του 1821:   Ενημέρωση από την Κωνσταντινούπολη στον Λόρδο του Λόντοντερυ ,Υπουργό Εξωτερικών της Αυτοκρατορίας.Πρόκειται για αντίγραφο επιστολής του λόρδου Στράνγκφορντ πρεσβευτή της Μεγ. Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη προς τον υπουργό εξωτερικώνΚάστερλι, Λόρδο του Λόντοντερυ που βρίσκεται στο Αρχείο Γουέλιγκτον στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον με αριθμό  «Docref=WP1/667/7».

Ο πρέσβης Πέρσυ Κλίντον Σίδνεϊ Σμιθ, (λόρδος Στράνγκφορντ) ενημερώνει   τον Λόντοντερι, για το διάβημα του Ρώσου πρέσβη βαρόνου Γκρογκόρι Αλεξάντροβιτς  Στρογκανώφ  με τον Οθωμανό υπουργός εξωτερικών (Ρείς Εφέντη) Χαμίντ Μπέη, σχετικά με τους Έλληνες, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και το εμπόριο μεταξύ Οδησσού και Κωνσταντινουπόλεως. Η Επιστολή στάλθηκε στις 28 Απριλίου/10 Μαΐου 1821, ενώ διαρκούσε το Συνέδριο του Λάιμπαχ.

« Ο Στρογκανώφ  έγινε δεκτός από τον  Ρείς Εφέντι Reis στις 7 Μαΐου, (Σ.Σ. 25 Απριλίου με το Ιουλιανό ), στην οποία του έθεσε το ζήτημα των κατασταλτικών μέτρων που αποφάσισε η Υψηλή Πύλη σε βάρος των μελών της Ελληνικής Εκκλησίας , την καταστροφή εκκλησιών , και τις εκτελέσεις θρησκευτικών  λειτουργών.
Ο Στρογκανώφ  έκανε έντονο διάβημα επικαλούμενος το  έβδομο  και το δέκατο άρθρο  της Συνθήκης του 1774, (Κιουτσούκ Καιναρτζή) αντίγραφο του οποίου σας αποστέλλω.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην κατάσταση στη Βλαχία και της Μολδαβία, στην εξέγερση του Αλέξανδρου Υψηλαντη  και στην πρόταση για ακτοπλοϊκή  γραμμή Οδησσού και Κωνσταντινουπόλεως. Ο Ρείς Εφέντι απέρριψε τα επιχειρήματα του Στρογκανώφ, σχετικά με τον Υψηλάντη και τη ναυτιλιακή σύνδεση. Ο Στρογκανώφ, έκανε έναν πολύ σαφή υπαινιγμό για την πιθανή εμφάνιση  ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Μαύρη θάλασσα».

  «Stroganov had a conference with       the Reis Effendi on 7 May at which they discussed the alarming measures       adopted by the Porte to members of the Greek church, the destruction of       churches, and the execution of ministers of religion. Stroganov made  strong representations grounding them on the seventh and fourteenth       articles of the treaty of 1774, a copy of which is enclosed. Also under       discussion were the state of Wallachia and Moldavia; the revolt of       Alexander Hypsilantes; and the proposal to establish packets between       Odessa and Constantinople. The Reis Effendi rejected Stroganov's arguments       relating to Hypsilantes and to the packets. Stroganov apparently made a       very clear allusion to the probable appearance of Russian warships in the       Black Sea».

Από αυτό το σύντομο «γράμμα» προκύπτει ο ρόλος του Στράνγκφορντ και του Λονδίνου στο πλευρό των Τούρκων και μάλιστα βλέπουμε ότι οι Τούρκοι εκα;ναν και αντίγραφο του διαβήματος Στρογκανώφ για να ενημερωθούν οι Άγγλοι.

Η είδηση για την κήρυξη  Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες από τον Υψηλάντη,  έφθασε στην Υψηλή Πύλη την 1η /13 Μαρτίου και η πρώτη αντίδραση των Τούρκων   ήταν η διαταγή να οπλιστούν  όλοι οι Τούρκοι στα αστικά Κέντρα. Όπως αναφέρει ο Δ. Κόκκινος  στις κωμοπόλεις και τα χωριά του Βοσπόρου οι ντόπιοι μουσουλμάνοι είχαν μεταβληθεί σε πολιτοφύλακες  και όταν αποσύρονταν   της  «υπηρεσίας» , τους αναπλήρωναν  οι Ιουδαίοι, «ως θεωρούμενοι ως μόνοι πιστοί εις τους τούρκους».

Οι Τούρκοι  γνώριζαν το σχέδιο Υψηλάντη, για εκδήλωση επανάστασης των Χριστιανών στην πρωτεύουσα, για πρόκληση πυρκαγιάς, και για  δολοφονία του σουλτάνου, από πληροφορίες που τους έδινε ο άγγλος πρέσβης Πέρσυ Σμιθ , ο λόρδος του Στράνγκφορντ και για αυτό διοργάνωσαν πογκρόμ κατά των χριστιανών την  Κυριακή των Βαϊων.

Οι  Άγγλοι,  ο Στράνγκφορντ και ο Εβραίος  Σαράφ Μπασί ,Μεχμέτ Σαίντ Χαλέντ Εφέντι , ήσαν οι υποκινητές.

Ο Βεζίρης Σαγιέντ Αλή Πασάς, ζήτησε τον σφαγιασμό των Χριστιανών αλλά , ο σεϊχ-ουλ-ισλάμ Χατζή Χαλίλ αφέντης, αρνήθηκε να υπογράψει τον φετβά.

Στις 23 Μαρτίου/ 4 Απριλίου, διαβιβάστηκε στις εκκλησιές  της Κωνσταντινούπολης η αμνηστία του σουλτάνου προς τους επαναστάτες με την προϋπόθεση ότι θα κατέθεταν τα όπλα και ο αφορισμός του Αλέξανδρου Υψηλάντη από το Ορθόδοξο Πατριαρχείο.
Στην εβραιοκρατουμένη Θεσσαλονίκη  εφαρμόστηκε η πολιτική του Βεζύρη και της Εταιρείας της Ανατολής. Στις  23 Μαρτίου σφαγιάστηκαν στο  διοικητήριο  και στο προαύλιο του μητροπολιτικού Ναού  3.000 Θεσσαλονικείς, μαζί με τους πρόκριτους της πόλης.

Στις 31 Μαρτίου/12 Απριλίου ,ο Άγγλος πρόξενος, της Λεβάντ Κόμπανι στη Σμύρνη, Φράνσις Γουέρυ , κυκλοφόρησε τη φήμη ότι η Ρωσία είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας για να βοηθήσει τους χριστιανούς, και για προληπτικούς λόγους εκτελέστηκαν  23 «επώνυμοι» Έλληνες. Στις 6/18 Απριλίου, άρχισαν οι λεηλασίες Σμύρνη, και οι σκοτωμοί.
Ακολούθησε, στις 10/22 Απριλίου, την ημέρα του Πάσχα, ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’  ενώ την ίδια μέρα  εκτελέστηκαν άλλοι τρεις ιεράρχες, και στη Νικομήδεια  έπνιξαν 500 Πελοποννήσιους.  Μετά από λίγες μέρες εκτελέστηκαν  στην Κωνσταντινούπολη ακόμα περίπου  200 Έλληνες από την Πελοπόννησο, τη Ρούμελη, τη  Κρήτη και τα νησιά. Εκτελέστηκαν ακόμα, τρείς Χαντζερήδες και άλλοι δέκα «επώνυμοι».
Στις 21 Απριλίου/3 Μαίου αντικαταστάθηκε ο Βεζύρης Σαγιέντ, από τον Μολδαβό  Αλή πασά, που όμως,  αποκεφαλίστηκε 9 μέρες μετά, ως συνωμοτών  με τους Έλληνες, και στις 30 Απριλίου, ανέλαβε ο μεταλλαγμένος Εβραίος, (Ντονμές), Χασί Σαλίχ πασάς, που διέταξε τη σφαγή των Ελλήνων στις Κυδωνίες, προς όφελος των εβραίων της Σμύρνης .

Πάντως το διάβημα  του Ρώσου πρέσβη Στρόγγανωφ , στις 25 Απριλίου/7 Μαΐου  σταμάτησε τις  μαζικές σφαγές στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: