Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

240 χρόνια Ι. Καποδίστριας

Η ομιλία του Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μ. Μάσλοβ στην εκδήλωση στην Παλιά Βουλή (11 Φεβρουαρίου 2016)

" Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να μιλήσω σήμερα για την εξέχουσα προσωπικότητα του κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος υπήρχε πρώτος Κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας, αλλά και εξαίρετος διπλωμάτης της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
 Χτες στις 10 Φεβρουαρίου στη Ρωσία γιορτάσαμε την Ημέρα του διπλωμάτη, την επαγγελματική γιορτή όλης της ρωσικής διπλωματικής υπηρεσίας. Κατά καθιερωμένη παράδοση οι διπλωμάτες της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα απέτισαν φόρο τιμής στους Ρώσους διπλωμάτες όλων των εποχών που ενταφιάστηκαν σε αυτό τον τόπο. Μεταξύ τους μια εξαιρετική θέση κατέχει αναμφίβολα ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Το 1809 κατόπιν πρόσκλησης του τότε Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας κόμη Ρουμιάντσεβ εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία και μόλις 7 χρόνια αργότερα το 1816 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Κατέλαβε μια από τις θέσεις-κλειδιά όχι μόνο στην εξωτερική αλλά και στην εσωτερική πολιτική της Ρωσίας, διοικώντας τη Βεσσαραβία, όντας επίσης έμπιστος σύμβουλος του Αυτοκράτορα Αλέξανδρου Α’ σε ζητήματα που σχετίζονται με την Πολωνία.
Είναι ολοφάνερο ότι ο ρόλος του Καποδίστρια ήταν πολύ σημαντικός και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή του πολιτική που χαρακτηριζόταν από τη αξιοσημείωτη διορατικότητα και την άνευ προηγουμένου εμβέλεια διατηρεί την επικαιρότητά της και σήμερα. Ο Καποδίστριας αποδείχθηκε πρόδρομος εξελίξεων.
Με εντολή του Αυτοκράτορα ήταν ένας από τους κύριους συμμετέχοντες στο Συνέδριο στη Βιέννη το 1814 και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Παρίσι το 1815 (εξ ονόματος της Ρωσίας υπέγραψε την Συνθήκη των Παρισίων).
Στη σύνοδο του Άαχεν το 1818 ο Καποδίστριας (πάνω από 130 χρόνια πριν την έναρξη της ευρωπαϊκής ενοποίησης) υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια σύνδεση όλων των κρατών της Ευρώπης με βάση την ειρηνική επίλυση των διακρατικών διαφορών και την εξασφάλιση των δικαίων των μικρών και αδυνάτων.
Σε αυτή την ενιαία Ευρώπη την αντάξια για αυτήν θέση έπρεπε να έχει και η Ρωσία. Υπερασπιζόταν επίσης την κυριαρχεία του δικαίου στις διεθνείς σχέσεις, ήταν ενάντια στις μονομερείς επεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων στα εσωτερικά άλλων χωρών.
Πρότεινε την ιδέα ίδρυσης ενός διεθνούς οργανισμού που ενσαρκώθηκε 120 χρόνια μετά κατά μεγάλο βαθμό στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.
Τέλος πολύ δίκαια χαρακτηρίζεται «αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής ειρήνης των 99 ετών» δηλαδή από το 1815 έως το 1914. Η εδραίωση της ευρωπαϊκής ισορροπίας δυνάμεων αποδείχθηκε πολύτιμη για τη διατήρηση της ειρήνης στην ήπειρο.
Σήμερα διανύουμε μια δύσκολη περίοδο αστάθειας και διενέξεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου με την κυριότερη απειλή για όλη την ανθρωπότητα αυτή της διεθνούς τρομοκρατίας. Όπως και την εποχή του Καποδίστρια χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας χωρίς προϋποθέσεις, να τηρούμε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Παρόμοια διαχρονικότητα είχε και η δραστηριότητα του Καποδίστρια στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Με την χώρα μας, την αλληλεγγύη και την πρακτική βοήθεια που δείξαμε στον ελληνικό λαό άμεσα σχετίζεται η απόκτηση της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Το 1828 ο Καποδίστριας ανέλαβε τα καθήκοντα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και αμέσως προχώρησε στην εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων με τη δεύτερη πατρίδα του, τη Ρωσία. Το Σεπτέμβριο του 1828 ο απεσταλμένος του Ρώσου Αυτοκράτορα Μαρκ Βούλγαρη έγινε δεκτός από τον Καποδίστρια στον Πόρο, το γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη των επίσημων διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.
Αυτό το ιστορικό κτήριο, γνωστό ως οικία του Καποδίστρια, διατηρείται και σήμερα και ευελπιστούμε ότι φέτος στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ρωσίας – Ελλάδας στο κτήριο αυτό θα τοποθετηθεί μια αναθηματική πλάκα. Όπως και οραματιζόταν ο Καποδίστριας και σήμερα στη Ρωσία θεωρούν την Ελλάδα αξιόπιστο φίλο.
 Οι εξαιρετικές σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών μας και των χωρών μας βασίζονται, όπως πρόσφατα επισήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πάνω στους μοναδικούς ιστορικούς δεσμούς. Αποτελούν την κοινή μας πολύτιμη κληρονομιά ακριβώς από την εποχή του Καποδίστρια. Ο κοινός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε αυτή την κληρονομιά και να την πολλαπλασιάσουμε. Σε αυτό καλούνται να συμβάλουν αποφασιστικά οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2016 και στις δυο χώρες στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ρωσίας – Ελλάδας που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού με σύνθημα «Ρωσία και Ελλάδα: Ανάπτυξη σχέσεων στο θεμέλιο των κοινών ιστορικών εμπειριών».
Πάντα συνεχίζοντας τις ένδοξες παραδόσεις των προγόνων μας, όπως του κόμη Ιωάννη Καποδίστρια.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: